Shelties > Race standard

FCI/DKK standard

Oprindelsesland
Storbritannien
Klassifikation
FCI Gruppe 1 (Hyrde- og kvæghunde), Sektion 1. Uden brugsprøve.
Helhedsindtryk
Lille langhåret brugshund af stor skønhed. uden klodsethed og grovhed. Dens linier er harmoniske. således at intet ved hunden skiller sig ud fra helheden. Overdådig pels. manke og brystpels. et formfuldendt hoved og et sødmefyldt udtryk giver tilsammen den ideelle Shetland Sheepdog.
Karakteristiske træk
Opmærksom, blid, intelligent, stærk og aktiv.
Temperament
Hengiven og lydhør over for sin ejer. reserveret over for fremmede. men aldrig nervøs.
Hoved
Forfinet hoved. Set fra oven eller fra siden har det form som en lang, stump kile, der aftager i bredde fra ører til næse. Skallens bredde afstemt efter længden på skalle og næseparti, og helheden vurderes i forhold til hundens størrelse. Skallen er flad, moderat bred mellem ørerne og uden fremtrædende nakkeknude. Kinderne er flade og går blødt over i et vel udfyldt næseparti. Skalle og næseparti har samme længde, idet inderste øjenkrog udgør delepunktet. Skallens og næsepartiets overlinier er parallelle med et let men tydeligt stop. Næse. læber og øjenrande er sorte. Det karakteristiske udtryk opnås ved en perfekt og harmonisk kombination af skalle og næseparti, øjnenes form farve og placering. samt korrekt ørestilling og ørebæring.
Bid
Kæberne lige tørre og stærke, med en veludviklet underkæbe. Læberne er stramme. Sunde tænder med perfekt, regelmæssigt og komplet saksebid, d.v.s. at de øverste fortænder tæt overlapper de nederste og ligger vinkelret på kæberne. Et fuldt tandsæt på 42 korrekt placerede tænder er meget ønskeligt.
Øjne
Middelstore, skråtstillede og mandelformede. Øjenfarven er mørkebrun undtagen hos blue merle, hvor et eller begge øjne kan være blå eller med blåt stænk.
Ører
Små, moderat brede ved basis. Ansat relativt tæt sammen øverst på skallen. I hvile bæres ørene bagudliggende, men når hunden er opmærksom, rettes ørerne fremefter og bæres halvt opretstående med fremoverbøjede spidser.
Hals
Muskuløs, godt buet og tilstrækkelig lang til at give en stolt hovedbæring.
Forpart
Skuldrene er meget godt tilbagelagte. Ved manken er skulderbladene kun adskilt af ryghvirvlerne, men skråner udefter for at give plads til de godt hvælvede ribben. Skulderleddet er velvinklet. Skulderblad og overarm har omtrent samme længde. Albuerne er placeret i en højde svarende til den halve skulderhøjde. Set forfra er forbenene lige. De er muskuløse og tørre med kraftig benstamme. Mellemhånden stærk og smidig.
Krop
Kropslængden målt fra skulderspids til sædeben er en smule støre end skulderhøjden. Brystet er dybt og når ned til albuerne. Ribbenene er godt hvælvede, gradvist aftagende i den nederste halvdel for at give bevægelsesfrihed til forben og skuldre. Ryggen er lige, med en graciøst buet lænd, og krydset skråner jævnt bagud.
Bagpart
Lårene er brede og muskuløse og lårbenet danner en ret vinkel med bækkenet. Knævinklen er tydelig. Haseleddet er tørt, velvinklet og lavt ansat med stærke benstammer. Set bagfra er haserne lige.
Poter
Ovale med stærke trædepuder. Tæerne er hvælvede og godt sluttede.
Hale
Lavt ansat. Halehvirvlerne, der aftager i tykkelse udefter, skal kunne nå mindst til haseleddet. Halen har overdådig pels og bæres med en let bue opefter. Under bevægelse må den løftes let, men aldrig over ryglinien. Aldrig haleknæk.
Bevægelse
Smidig, glidende og yndefuld med fraskub fra bagparten, således at den bliver så jordvindende og ubesværet som muligt. Pasgang, flettende, rullende eller stiv, styltet stempelagtig bevægelse er højest uønsket.
Pels
Dobbelt pels. Yderpelsen består af lange, lige hår af en strid struktur. Underulden er blød, kort og tæt tilliggende. Manke og brystpels er overordentlig fyldig, og forbenene godt beklædt med frynser. Bagbenene er oven for haserne beklædt med rigelig pels, men under haseleddet ret korthårede. Ansigtet er korthåret. Korthårede individer særdeles uønskede.
Farve
Zobel
Enhver farve, ren eller med mørke hårspidser (shaded), fra lys gylden til mørk mahogni i alle nuancer, men varm i tonen. Ulvegrå / zobel og grå pels er uønsket.
Tricolour
Dybsort på kroppen. Der foretrækkes varmt tan-farvede aftegninger.
Blue Merle
Klar sølvblå med stænk og marmorerede aftegninger i sort. Der foretrækkes varmt tan-farvede aftegninger, men mangel herpå vil ikke reducere bedømmelsen. Store, sorte aftegninger, et skifer- eller rustfarvet skær i pels eller underuld er højst uønsket. Hovedindtrykket skal være at pelsen er blå.

Sort/hvid og Black-and-tan er også godkendte farver.

Hvide aftegninger kan forekomme (undtagen hos black-and-tan) som blis på krave og brystpels, ben og halespids. Det foretrækkes at samtlige eller nogle af disse aftegninger findes, men mangel på dem regnes ikke som fe]l. Hvide pletter på kroppen er højst uønsket.
Størrelse
Ønsket skulderhøjde:
Hanner 37 cm (14.5 inch)
Tæver 35.5 cm (14 inch)

Afvigelser på mere end 2.5 cm (1 inch) over eller under disse mål højst uønskede.

Fejl
Enhver afvigelse fra de foregående punkter betragtes som en fejl, hvis betydning for bedømmelsen skal stå nøje forhold til afvigelsens om
Bemærk
Hanhunde skal have to normalt udviklede testikler i pungen.

FCI/DKK standard

Dansk Kennel KlubDansk Kennel Klub

Federation Cynologique Internationale (FCI) Stan- dard nr. 88 godkendt på FCI’s generalforsamling d. 24. juni 1987.

Dansk oversættelse god- kendt af Dansk Kennel Klubs Standard Komité marts 1994.

download standard

Andre standarder

American Kennel Club

The Kennel Club

The English Shetland Sheepdog Club